След срива на цената на петрола през 2014 г. заради шистовата революция в САЩ, бензинът и дизелът у нас държат далеч по-ниски цени. След решението на президента на Щатите Доналд Тръмп за въвеждане на нови санкции срещу Иран, което ще доведе до спад на предлагането на "черното злато", въпросът е ще се изстрелят ли отново горивата?

Тази сутрин петролът се търгува на нива, невиждани от ноември 2014 г. - над 77,8 долара за барел. И ще продължи да поскъпва. "Вярваме, че предишното ограничение за износ от 1 милион барела дневно ще бъде въведено отново (за Иран), казва основателят и председател на консултантската FGE Фереидун Фешараки. "Цените на петрола със сигурност ще се повишат и цени от между 90 и 100 долара за барел може отново да бъдат достигнати", смята той.

Освен това е традиционно повишаването на цените на горивата в България в началото на летния сезон заради по-голямото потребление.През последния месец цените на бензина и на дизела у нас вече регистрираха повишение. Цената на литър бензин от 2.08 лв. за литър достигна, а на някои места дори надхвърли 2.20 лв. за литър. През април с 8 стотинки на литър поскъпна и дизелът, показва справка на в-к "СЕГА" в информационната платформа Fuelo, отчитаща цените на горивата.

От началото на януари до средата на април цената на бензина и дизела у нас варираше около 2.08 - 2.09 лв. за литър. В края на миналия месец се забелязва покачване от 2-3 стотинки и средните цени достигнаха 2.13 лв./л за бензина и 2.14 лв./л за дизела. По празниците и веднага след тях цените продължиха да се покачват и средната цена за масовия бензин вече бе 2.14 лв. за литър, а за дизела - 2.17 лв. за литър. Трябва да се отбележи, че става дума за средни цени. Обикновено големите вериги поддържат по-високи стойности, докато при по-малките търговци цените за литър обикновено са по-ниски.

Най-високи в момента са средните цени на основните горива в област Видин. В момента там най-скъпо се продава бензин А95 - за рекордните 2.22 лв./л. Във Видинско няма бензиностанция, която да предлага масовия бензин за по-малко от 2.13 лв./л. В област Враца, която също е рекордьор по високи цени, повечето бензиностанции предлагат бензин на цена от 2.20 лв./л. На някои места там дизелът също удря рекордни стойности - 2.23 лв./л.

Като цяло цените в Западна България са доста по-високи от тези в Източна България. Русе и Варна са сред областите, в които средната цена на горивата е най-ниска. Във Варненска област цената на бензина в някои бензиностанции е 2.00 лв./л, но и там не липсват рекорди - една от големите вериги бензиностанции предлага бензин А95 на цена от 2.24 лв., а дизел за 2.25 лв./л.

В област Ямбол цената е с 19 ст. по-ниска от средната за страната. Това обаче е доста субективно поради факта, че много големи вериги бензиностанции на територията на цяла България държат високи цени, докато по-малките имат традиционно по-ниски. Справка показва, че една от големите бензиностанции в Ямболска област предлага бензина на цена от 2.21 лв./л. За сметка на това малките бензиностанции поддържат ниски цени на дизела и бензина, което е обяснение за средната ниска цена на региона.

В столицата заради силната конкуренция бензин А95 може да се намери на цена от 2.09 лв./л до над 2.20 лв./л. Същото важи и за дизела.
http://dnesplus.bg/


Американският щат Калифорния направи голяма крачка към разширяване използването на възобновяеми източници за производство на енергия. Калифорния е на път да стане първият щат, който ще изисква поставяне на соларни панели на почти всички нови жилища, пише "Уолстрийт джърнъл".

Калифорнийската енергийна комисия одобри жилищните сгради до три етажа, включително фамилни къщи, да разполагат соларни инсталации от 2020 г.

Комисията е изчислила, че промяната, заедно с изпълнението на други изисквания за ефективност, средно ще увеличи разходите на жилищата в щата с 9 500 долара. Калифорния е с един от най-скъпите пазари на имоти в страната, където еднофамилна къща струва 565 000 долара.

Промените изглежда са подкрепяни от строителните предприемачи, лидерите в Калифорния и активистите в полза използването на възобновяеми източници.

На национално ниво соларната енергия представлява под 2% от производството на електроенергия в САЩ, според американската Администрация за енергийна информация. Но секторът се разраства заради големите соларни ферми и разпространението на соларни панели по жилища и бизнес сгради.
http://dnesplus.bg/

Ясното очертаване на границите докъде стигат правата и задълженията на двете страни в една потребителска сделка защитава в не по-малка степен самия купувач. Такова мнение изрази председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Имате думата“ по Канал 3 с водещ Александър Владимиров.

Според него е безспорно, че в отношенията потребител-търговец първият има повече права и когато те са нарушени, контролният орган следва да се намеси с налагане на санкции и оказване на необходимото съдействие за разрешаване на казуса. Тези права обаче са с определени граници, които имат регулаторен характер, защото са поставени от закона. Същевременно винаги при свободното взаимодействие на пазара търсенето определя предлагането, изтъкна Маргаритов. „Тези, които правят политиката, приемат законите и ние, които извършваме контрола, ще сме си свършили работата, когато двата аспекта си взаимодействат, без да се залита нито в едната, нито в другата крайност“, коментира той.

Маргаритов счита, че именно по тази причина при предстоящи промени в нормативната уредба европейските институции тръгват по пътя на диалога. Той посочи най-новия пример за това – т.нар. „Нова сделка за потребителите“, която ще бъде обсъдена с всички заинтересовани страни в държавите-членки преди новите правила да бъдат въведени в националните законодателства.

Независимо от това, че правата и задълженията на потребителите и търговците са разписани в действащата нормативна уредба, в определени конкретни ситуации тя може да не предлага най-адекватните решения. „Може би част от регламентацията предполага намесата в такива случаи на контролните органи – те да изискват от търговеца освен гарантирането на тези права, и една крачка повече – едно отношение, един жест“, посочи Маргаритов. Той направи уговорката, че не става въпрос за институционална принуда, а за добри практики, които в една или друга степен са се наложили на пазара И добави, че впечатлението на контролния орган е, че в подобни ситуации търговците се опитват да помогнат и то малко над задълженията им по закон.


Какво представлява Новата сделка за потребителите?

Европейската комисия, водена от желанието да продължи да оптимизира потребителското законодателство, разработва няколко теми, обясни председателят на КЗП. По думите му едната група въпроси е свързана с оптимизиране на законодателството в областта на онлайн търговията, като например конкретизиране на сроковете и условията, при които търговецът ще има задължение да приеме обратно закупена стока и да възстанови заплатените за нея суми на възползвалите се от правото на отказ клиенти. Цели се и подобряване на уредбата по отношение на колективните искове – потребителите да имат право в един процес да търсят както показване на определена грешка на търговеца под формата на нелоялна практика или неравноправна клауза, така и да претендират за полагащото им се обезщетение. Новата сделка за потребителите следва да реши и проблема с двойния стандарт при потребителските продукти.
http://dnesplus.bg/

Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има и пунктове, където дават по 2,80-3.00 лева в зависимост от качеството на ароматното цвете, съобщиха производители на маслодайна роза от Брацигово и Стрелча в пазарджишка област, пише в. Монитор.

Падналите дъждове през последните седмици са оказали благоприятно влияние върху насажденията с рози, като са спомогнали за запазването на по-висок процент маслодайност в цвета.

И в Стрелча, и в Брацигово отглеждането на маслодайна роза е поминък на цели семейства, които се прехранват по този начин, грижейки се за огромни градини. Според запознати по-високата цена тази години се обуславя главно от по-високото качество на продукцията тази година.

Според розопроизводителите, средният добив тази година е около 380-400 кг./дка. За производството на един килограм розово масло са необходими 3 000 килограма розов цвят, чиято изкупна цена в момента в Европа е около 6000 евро за килограм. Основните пазари на българско розово масло са Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.
http://dnesplus.bg/

Хеликоптер с ВИП туристи ще кацне на 13 май на площадката на паметника Бузлуджа. Чужденците са заявили желание да разгледат Чинията от 15.00 до 18.30 ч., разрешение за това вече е поискано от областния управител Гергана Микова, а тя от своя страна е уведомила Областната дирекция на МВР в Стара Загора, предаде "Дарик".

ВИП туристите са си платили за разходка на определени места в България, едно от които било и Бузлуджа. Подобно разрешение Микова дава за първи път, като в него е уточнила, че паметникът е под възбрана, няма достъп до вътрешността му и гостите могат само да го разгледат отвън и да се снимат пред него.

400 души са посетили мястото в последния ден на месец април, сочи справка на новоназначената охрана на паметника. По думите на областния управител, това е показателен факт, че интересът към Бузлуджа расте и то предимно от чуждестранни туристи.

С поставянето на жива охрана там ние пресякохме един добре организиран нелегален туристически канал, обясни Микова и припомни, че доскоро туристите плащали по 80 евро на гид, за да влязат в необезопасената вътрешност на монумента. Нерядко се стигало и до инциденти от любопитни хора, които предприемали високорисковото начинание.

На 21 и 22 май екип на BBC World идва, за да заснеме уникалното място. Следващата седмица от областната управа планират да разпечатат обекта, за да могат вътре да влязат експерти, които да се произнесат за конструктивната устойчивост на паметника. Подобна помощ може да окажат и студенти от Университета по архитектура, разясни Гергана Микова.

Старозагорският областен управител остава оптимист за бъдещето на паметника Бузлуджа, който би могъл да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. „Най-важното е обаче е този паметник да стане притегателно място и обединител. Той е архитектурно чудо, от което ние трябва да се възползваме“, убедена е Микова.
http://dnesplus.bg/

Aвтомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро годишно и продължава да расте устойчиво. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев пред ученици и гости на Професионална гимназия по транспорт и енергетика в София.

Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и с него ще расте нуждата от повече добре подготвени кадри, посочи Александър Манолев. Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите е невъзможно да има устойчив ръст на икономиката, коментира заместник-министърът и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между учен и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение.

В страната ни в момента има около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в света. Те създават заетост на повече от 23 хиляди души, а водещи пазари за бранша са Германия, Турция, Румъния и Франция. Александър Манолев откри в гимназията нов учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили.
http://dnesplus.bg/


Мирът на Корейския полустров ще струва около два трилиона долара през следващите десет години, смятат Стивън Джен и Джоана Фрайер от Eurizon SLJ Capital Ltd. в Лондон, предава Bloomberg.

Те изчисляват какви ресурси ще бъдат нужни, за да е сигурно, че Северна Корея ще остане икономически жизнеспособна. Експертите надграждат над пример от обединението на Германия, отчитайки, че трансферите от Запада към Изтока са били общо 1,2 трилиона евро, или около 1,7 трилиона евро по днешни стойности.

Като население, Северна Корея към Южна Корея е далеч по-голяма, отколкото Източна към Западна Германия. Освен това КНДР е по-недоразвита, сравнение с Източна Германия, която имаше добре изградена индустрия.

"Ако вземем предвид ядрената заплаха, Ким Чен-ун е в позиция да иска огромна финансова подкрепа", пишат експертите.

Единият от вариантите е сметката да бъде разделена между САЩ, Китай, Япония и Южна Корея, разделена на 1,7; 1,6; 7,3 и 18,3 процента от брутния вътрешен продукт на всяка нация през следващото десетилетие.

Щатските и японските облигации, както и йената, които засега се смятаха за сигурен пристан по време на кризи, може да пострадат, се казва още в анализа, заради намаленото напрежение.
http://dnesplus.bg/


Турция предприема спешни мерки, за да защити валутата си и да се справи с постоянно нарастващата инфлация. През последните седмици турската лира системно се обезценява, падайки до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото, което е все по-голям риск за икономиката на страната.

Положението се влоши дотолкова, че управляващите и централната банка се събраха на извънредна среща, свикана от президента Реджеп Ердоган и решиха да вземат радикални мерки.

Властите обещаха да вземат необходимите мерки "за намаляване на натиска върху лихвените и валутните курсове и за по-ефективна борба с инфлацията".

Централната банка увеличава обема на ежедневната търговия на валутни депозити с до 1.5 млрд. долара, което е с 250 млн. долара повече от досегашния праг.

Според банката максималната дължима сума на депозитите в търговете може да достигне до 7.5 млрд. долара от сегашните 6.25 млрд. долара.

Банката актуализира календара на турските лири, уредени за продажба на форуърдни търгове за чуждестранна валута, които ще се проведат през второто тримесечие.

"През този период максималната обща сума на форуърдната валутна позиция може да се увеличи от сегашното си ниво от 5.3 млрд. до 7.1 млрд. долара", заявиха от паричната институция.

Нетърговските механизми, като режимът на обменните курсове, валутната депозитна сметка и валутният режим, са изключени, a политиките на отворения пазар ще бъдат "строго" защитени, обещаха турските власти.

Мерките станаха жизнено необходими, след като валутният курс щатски долар/турска лира достигна своя исторически връх, като се покачи над 4.3700 (лирата се обезцени рекордно, б.р.) при отварянето на пазара на 9 май.

Действията на властите позволиха на затруднената валута да се възстанови, падайки под 4.30 за долар преди обед на 10 май.

Турция обеща да продължи с политиките за насърчаване на икономическия растеж, но спазвайки фискална дисциплина.

"Нашата страна ще продължи по пътя на политиките, основаващи се на растежа, но никога няма да се откаже от своята фискална дисциплина, която е една от най-важните котви на националната икономика", увериха властите.

Ще бъдат предприети и стъпки за привличане на повече международни инвеститори в страната.
http://dnesplus.bg/

Към 31 декември 2017 г. броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – достига 4 587 723 лица, което представлява нарастване със 115 047 лица, или с 2.57 на сто спрямо осигурените към края на 2016 г., сочат данни на КФН.

Акумулираните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване към 31 декември 2017 г. се равняват на 12.663 млрд. лв. и регистрират ръст от 1.906 млрд. лв., или 17.72 на сто, в сравнение с нетните активи към края на 2016 г.

Пенсионноосигурителните дружества приключват отчетната 2017 г. с общи приходи в размер на 186.177 млн. лв., което представлява увеличение с 1.31 на сто, в сравнение с отчетените приходи през 2016 г.

Дружествата реализират положителен общ нетен финансов резултат за 2017 г. в размер на 61.504 млн. лв., което представлява увеличение на този показател с 5.04 на сто, в сравнение с 2016 г.
http://dnesplus.bg/


Bitcoin се повиши до най-високото си ниво от над месец в момент, в който финансовите пазари в САЩ преживяха нови разпродажби. Дигиталната валута се търгуваше на нива около 9 436 долара, скок от 20% за последната седмица.

Криптовалутата излиза от най-лошото си тримесечие в историята, в рамките на което изтри 48 процента от стойността си.

Финансовите пазари се движеха в обратна. Dow Jones Industrial Average изтри над 400 пункта от стойността си. S&P 500 падна с 1,3 процента, а Nasdaq с 1,7%.

Спенсър Богарт, партньор в Blockchain Capital, посочи пред CNBC, че bitcoin явно се е превърнал с привлекателна алтернатива за инвеститорите, които продават заради макроикономическите новини тази седмица. "Bitcoin остава отделен от традиционните класове активи", посочи той.

Новините, че Goldman Sachs е назначила първи мениджър с ресор криптовалути, както и изследване на Reuters, че една от пет финансови компании обмислят търговия с криптовалути през следващата година, помогнаха на bitcoin.
http://dnesplus.bg/


През 2017 г. износът на мебели надхвърля 335 млн. евро. Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два пъти. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на най-големият форум за мебелната промишленост в България – изложенията “Техномебел” и “Светът на Мебелите”.

„Сред държавите в топ 10 за българския износ присъстват държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай”, подчерта Александър Манолев и допълни, че българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари.

Той се спря и на някои от основните проблеми на сектора с недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор в отрасъла и акцентира на мерките, които предприема Министерството на икономиката за тяхното решаване.

Произведената продукция в сектора през 2017 г. надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв., стана ясно по време на събитието. „Пожеланието ми към Вас е да не спирате да се обновявате и винаги да търсите нови решения.

Така както сте показали, че умеете да го правите през годините. Ние, както чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, така и чрез други инициативи на министерството, ще се стремим да Ви подкрепяме“, обърна се Александър Манолев към представителите на бранша.

В рамките на изложенията бяха връчени и отличията в конкурса Българска мебел на годината.

Международните изложения „Техномебел“ и „Светът на мебелите“ се провеждат в Интер Експо Център – София в периода 24 до 28 април 2018 г. Те дават възможност на крайния потребител да види целия производствен цикъл на даден продукт, така и възможност за участие в b2b срещи със специалисти от страната и чужбина, демонстрации и представяне на новите технологии и тенденции в сферата на дървообработването.

Последното издание на двете изложения беше посетено от 11 000 души от България и 30 други държави. В тях участваха 184 фирми, които представиха своите продукти и услуги на обща площ от 14 500 кв.м.
http://dnesplus.bg/

Популярното мобилно приложение за текстови съобщения "Whatsapp" вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е по този начин да бъдат изпълнени новите изисквания за личните данни в ЕС, които влизат в сила от 25 май.

"Whatsapp" вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават възрастта си, а това ще става чрез известие за нови правила за ползване на услугата. политиката за личните данни на приложението ще се осъществява от ново юридическо лице, "Whatsapp Ирландия", дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици. Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява.

Компанията майка Фейсбук, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни.
Фейсбук иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа.

Към началото на тази година приложението има над 1,5 милиарда потребители. В последните години създаденото през 2009 г. приложение беше подложено на натиск от няколко европейски правителства заради предлаганата от него система за изпращане на текстови съобщения, която е напълно криптирана. Друга причина беше намерението да се споделят още данни с компанията майка Фейсбук.

Самата компания Фейсбук е под засилено наблюдение от различни регулаторни органи и парламенти по света, откакто миналия месец разкри, че личната информация на милиони потребители е попаднала по неправомерен начин в компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика". Това породи безпокойство изобщо за начина, по който компанията управлява потребителските данни.

Сред другите обявени промени от "Whatsapp" е и тази, че потребителите ще могат да свалят обобщение за съхраняваните за тях данни, като например модела и марката на използваното от тях устройство, контактите и групите им и всякакви блокирани номера.
http://dnesplus.bg/

Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през 2017-а година световното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, съобщава Ройтерс.

Парижката международна организация по лозята и виното (OIV) обяви във вторник, че световното производство на вино е спаднало до 250 милиона хектолитра през миналата година, което представлява понижение с 8,6% спрямо 2016-а година и най-ниското ниво от 1957-а година насам (когато бяха произведени едва 173,8 хектолитра). В същото време глобалното потребление на вино през предходната година е достигнало 243 милиона хектолитра. Трябва да се има предвид, че един хектолитър е 100 литра или около 133 стандартни бутилки вино, предава БНР.

Базираната в Париж организация обвини за производствената криза лошите атмосферни условия в Европа през 2017-а година, включително късната зима, която навреди на лозовите масиви и на гроздовата реколта. През миналата година европейското винопроизводство се е свило с 14,6% до 141 милиона хектолитра, посочиха от OIV, като лошото време е засегнало силно всичките топ производители в Европа. Така например производството на вино в Испания е спаднало с цели 20% през миналата година, френското - с 19%, а това на Италия - със 17%, показват изчисленията на агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че Европа формира около 65% от световното производство на вино.

Другите региони по света са се справили през миналата година по-добре, отчитат от организацията. Производството на вино в САЩ е било до голяма степен стабилно, въпреки миналогодишните горски пожари в Калифорния, които в крайна сметка са нанесли по-малко щети по лозята, отколкото първоначалните притеснения. Австралийското производство също е останало равномерно, докато добивите в Южна Америка са успели да се възстановят до голяма степен след катастрофалния спад на винопроизводство през 2016-а година в резултат на метеорологичния феномен "Ел Ниньо". Производството в Южна Африка пък е отбелязало известен растеж въпреки продължителната суша през миналата година.

Експерти посочват, че потребителите наистина ще усетят затруднение с намирането на по-евтини бутилки с вино.

"Винарските компании, които се насочиха към много ниския ценови сектор вероятно ще бъдат засегнати най-лошо от доста слабото производство, тъй като техните маржове са много ниски", посочи пред CNN Щефан Ранеклейв, глобален стратег по напитките в Rabobank. "Когато цените се повишат, това натоварва сериозно винарските компании от ниския ценови сегмент", отбеляза той. Според него се очаква нарастване на цената на бутилките с вино и от средния ценови клас.

Новината за рекордно слабото винопроизводство от 60 години насам може да се отрази негативно на акциите на компаниите, произвеждащи вина.
http://dnesplus.bg/
Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия, за да навакса огромните липси от работна ръка. Това съобщи председателят на борда на директорите на „Фрапорт“ Михаел Мюлер. В момента всяко десето от общо 20 000 работни места на летището остава незаето, въпреки че летището може да се похвали с поредица успешни години и покачване на оборота и печалбата. Пътниците, минаващи през летището, също са се увеличили с 6% само за една година.

Преди най-натоварения откъм пътувания летен сезон „Фрапорт“ ще се обърне към борсите на труда в трите членки на ЕС в югоизточна Европа – България, Гърция и Хърватия, за спешно назначаване на кадри. Не се търси само квалифициран персонал, а и най-обикновени работници, за които не е нужен професионален опит. Например товарачи на багаж. Единственото изискване ще са базисни познания по английски или немски. За 2018 година спешно се търсят 100 души, през 2019 местата ще са повече. При най-простата трудова дейност на летището годишната заплата е между 25 000 и 30 000 евро преди данъци, което е значително над минималното заплащане. Това означава, че месечно един работник на летището взима най-малко 2000 евро бруто.

Истината е, че Франкфурт е много скъп град и с такава заплата трудно се живее там, особено заради високите наеми. Но „Фрапорт“ планира да предлага на работниците от чужбина изгодни откъм наем квартири близо до летището. В бъдеще фирмата дори ще построи ведомствени жилищни сгради.

„Не се интересуваме от временни сезонни работници. Целта ни е да наемем и обучим хора, които ще работят за нас дългосрочно“, заявява още Мюлер. Това означава, че хорататрябва да се преместят в Германия със семействата си.
http://dnesplus.bg/

При всеки от 4-те сценария на британското правителство за Brexit, включително сделка по поръчка, Великобритания ще стане по-беднa, а данъкоплатците ще плащат стотици милиони паунда на седмица.

До такива заключения стига изследване на мозъчния тръст Global Future, изготвено от Джонатан Портис, професор по икономика и обществена политика в лондонския King's College.

Проучването установява, че предпочитаният от правителството вариант - сделка по поръчка - ще струва на държавните финанси около 40 млрд. паунда годишно.

Дори най-твърдите поддръжници на Brexit на Острова се страхуват, че напускането на Европейския съюз ще дойде на "твърде висока цена", пише британският вестник Guardian.

Премиерът Тереза Мей е под все по-голям натиск да се съгласи на отстъпки, за да бъде избегнат "твърд" Brexit и Великобритания да остане извън общия пазар на ЕС.

Изследването се основава на проучванията на британското правителство при 3 различни сценария за Brexit, както и при четвъртия вариант - сделка по поръчка. Използвани са данни от официални оценки, както и детайли, разкрити от самата Тереза Мей.

При сделка по поръчка разходите за нетарифни бариери ще се увеличат с 23 млрд. паунда. Другите разходи - включително митническите бариери, разходите по развода между Лондон и Брюксел и текущите вноски - ще струват още 38 млрд. паунда, докато ограниченията за свободно движение ще навредят на британската икономика с 6 млрд. паунда.

Сделка по поръчка обаче може да донесе и допълнителни 27 млрд. паунда в британската хазна, от митническите приходи и спестеното от вноски в бюджета на ЕС. Общата цена на сделката ще бъде 40 млрд. паунда годишно до 2033-34 г., или 615 млн. паунда на седмица според днешните цени.

При всеки от 4-те варианта Великобритания ще разполага с по-малко пари за обществени услуги в дългосрочен план. При т.нар. норвежка опция бюджетът ще има 262 млн. паунда по-малко на седмица, при канадския модел сумата ще бъде 877 млн. паунда, а при липса на сделка парите ще спадат с 1.25 млрд. паунда на седмица.

По-голямата част от интервюираните 2000 души, смятат, че всяка от 4-те възможни сделки - по поръчка, оставане в Европейското икономическо пространство, сключване на споразумение за свободна търговия и непостигане на сделка (ще се търгува по правилата на Световната търговска организация) - е лоша.

72% от хората, гласували за Brexit, смятат, че 615 млн. паунда на седмица са твърде висока цена, която Лондон да плати за сделката по поръчка; 78% от подкрепилите Brexit отчитат, че положението е по-лошо, отколкото са предполагали, гласувайки в референдума на ЕС.

Ако бъдат принудени да избират между 4-те описани сценария, над половината от анкетираните (51%) предпочитат сделка в норвежки стил, която има най-малко въздействие върху публичните финанси и търговията, както и най-малък допълнителен контрол на имиграцията.

Гласувалите за Brexit също предпочитат този вариант, макар че голяма част от тях подкрепят сделка по поръчка.

"Ако искаме да решим какъв вид Brexit искаме, минималното, от което се нуждаем, е меню с цени. Това, което сме подготвили, представя настоящите най-добри очаквания на правителството. От нас зависи да решим коя от тези цени си струва да бъде платена", смята съставителят на доклада проф. Портис.
http://dnesplus.bg/

Procter & Gamble Co ще придобие здравния бизнес на германската фармацевтична компания Mercsk KGaA за около 3,4 милиарда евро кеш, съобщиха двете компании. Обект на сделката е дейността по потребителско здравеопазване.

P&G посочват, че придобиването ще им помогне да разширят своето портфолио в областта. Подразделението на Merck притежава марки като Femibion, Neurobion, Nasivin и Seven Seas.

Първоначално Merck искаше цена от около четири милиарда евро, твърди Reuters. Това отказа потенциални купувачи като Nestle, Perrigo и Bain/Cinven.

Очаква се сделката да бъде приключна до четвъртото тримесечие на 2018 година. Като част от нея, около 3 300 служители на Merck ще продължат работа под шапката на P&G.

Наскоро стана ясно, че Merck е продала и C3i Solutions, която има офис в България с около 750 служители.
http://dnesplus.bg/
Световната фондова индустрия е във възход, а управляваните активи на дружествата в нея продължават да нарастват стабилно, показва последният анализ на Европейската асоциация на фонд мениджърите (EFAMA).

През четвъртото тримесечие на 2017 година активите на фондовете в глобален мащаб достигат 44.3 трилиона долара, което е с 2.3% повече от предходното. Спрямо същия период преди година ръстът е от 6.9%, а спрямо първото тримесечие на 2016-а - забележителните 32.8%. От тогава насам с изключение само на един период управляваните активи непрестанно растат.

Това основно се дължи на фондовете за дългосрочни инвестиции, които са все по-предпочитани от инвеститорите. Те включват капиталовложения в акции, облигации, недвижими имоти и други. Общите активи под тяхно управление възлизат на 39.4 трилиона долара и нарастват с 2.4% спрямо предходното тримесечие и със 7.6% спрямо година по-рано.

Акции и облигации привличат най-много инвеститори

Най-голям дял имат активите в акции - 18.3 трилиона долара, при които ръстът за последната година е над 12%, следвани от тези в облигации с 9.1 трилиона долара и ръст от над 3%, както и балансираните/смесените фондове със 7.8 трилиона долара и ръст от 6.3%. По-назад остават недвижимите имоти с активи на обща стойност от 630 милиарда долара.

В същото време фондовете, които инвестират на паричния пазар, отбелязват най-слаб ръст от под 1% на годишна база. Заедно с това техния дял сред активите на индустрия е и най-малък - 4.9 трилиона долара. Основна причина затова може да се търси в ниските нива на лихвите, поддържани от водещите централни банки в света. Нисколихвената среда прави невъзможно постигането на атрактивна доходност, което от своя страна принуждава много портфолио мениджъри да преструктурират портфейлите и да се ориентират към други алтернативи за постигане на доходност.

Ето защо много компании изоставят паричния пазар за сметка на акциите и облигациите. По данни на EFAMA 42% от фондовете по света инвестират в акции и 21% в облигации, като делът им нараства. Подобна тенденция се наблюдава и в България, където някои компании започнаха да преобразуват фондовете си. Последният пример е от управляващото дружество "Конкорд Асет Мениджмънт" АД, което преобразува фонда си на паричен пазар във фонд за облигации.

Тази тенденция се вижда ясно и от нетните продажби на фондовете. Общите продажби на дългосрочните фондове нарастват през четвъртото тримесечие до 523 милиарда долара при 430 милиарда за предходния период. Най-голям е ръстът при акциите - 245 милиарда продажби при 121 милиарда три месеца по-рано. Същевременно най-голям е спадът при продажбите на фондове на паричния пазар, които записват 112 милиарда долара при 264 милиарда долара преди това.

Американският пазар с най-много активи, европейският - с най-много фондове

Най-големи пазари по отношение на активите са САЩ и Европа, които държат съответно 45.9% и 34.2% пазарни дялове. Сред тях се нареждат Австралия (4%), Бразилия (3.6%), Япония (3.3%), Канада (3.2%) и Китай (3.2%). На Стария континент най-големите пазари са Люксембург (9.4%), Ирландия (5.4%), Германия (4.6%), Франция (4.4) и Великобритания (3.7%).

Европейският пазар, в който се включва и България, управлява активи на обща стойност от 15.2 трилиона долара, от които доминират акциите с 4.4 трилиона долара и облигациите с 3.6 трилиона долара, а на трето място са смесените фондове с 3.2 трилиона. Инвестициите на паричния пазар са 1.2 трилион долара.

По отношение на броя фондове обаче Европа е водещ пазар в света, като на Стария континент дружествата управляват общо 56 863 фонда. Тук най-много са смесените - 15 539 броя, следвани от тези в акции - 14 555, както и тези в облигации - 9 958. Най-малко са паричните - 1004 броя.
http://dnesplus.bg/

Пластмасовите сламки и клечките за уши могат да бъдат забранени във Великобритания, като част от план за ограничаване на отпадъците от пластмаса. 8.5 млрд. пластмасови сламки ежегодно се изхвърлят на Острова, което замърсява океаните с най-малко 150 млн. тона пластмаса.

Британското правителство обаче е твърдо решено да се справи с проблема. Според премиера Тереза Мей пластмасовите отпадъци са едно от най-големите екологични предизвикателства за света, а Великобритания е световен лидер в борбата с тях.

Лондон призова и страните от Британската общност да се присъединят към тази кауза. По-рано тази година Шотландия обяви забрана на производството и продажбата на пластмасови клечки за уши.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув също е яростен противник на пластмасовите сламки, бъркалки и клечки за уши и обеща страната "да се отърве от тях".

Обединеното кралство вече въведе такси за полиетиленови торбички, забрани продуктите, съдържащи пластмасови микрозърна и подготвя схема за връщане на пластмасови опаковки (кутийки, бутилки) за напитки.

Пластмасовите сламки ще бъдат забранени и на музикалните фестивали на Острова. Те ще премахнат и пластмасата за еднократна употреба до 2021 г.

8.5 млрд. сламки се изхвърлят ежегодно на Острова, което замърсява океаните с поне 150 млн. тона пластмаса
Източник: Friends of Earth

8.5 млрд. сламки се изхвърлят ежегодно на Острова, което замърсява океаните с поне 150 млн. тона пластмаса

Редица търговци на дребно, барове и ресторанти вече намаляват употребата на пластмаса, а забраната за полиетиленови торбички ще разширена до всички търговци на дребно.

Лондон дава 61.4 млн. паунда за глобални изследвания и за подобряване на управлението на отпадъците в развиващите се страни.

Екологични организации приветстваха действията на британското правителство като "крачка напред", призовавайки и други нерециклируеми "проблемни пластмаси" да бъдат забранени, а търговците на дребно да премахнат пластмасите за еднократна употреба от собствените си продукти.

"Единственото дългосрочно решение е пълно спиране на всички, освен най-важните пластмаси", смята Джулиан Кърби от "Приятели на Земята".

Друга водеща европейска държава - Франция вече направи стъпки в тази посока, забранявайки пластмасовите чаши и чинии, както и торбичките за еднократна употреба. Белгия и Гърция също предприеха мерки в тази насока.

Британски политици призоваха всички пластмасови отпадъци, които могат да бъдат избегнати, да бъдат забранени до 2042 г.
http://dnesplus.bg/


Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как „разкъсват“ с въпроси основателя на фейсбук. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече как Зукърбърг борави с информацията, която всеки един потребител доброволно оставя за себе си в мрежата - например къде е пътувал, какво пазарува, от кой отбор е, от какво разбира, какво го интересува и т.н.

Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

БНТ цитира отговор от фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от „изтичането“ на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море: Фейсбук уточнява, че пряко засегнатите българи са само 18 - онези, които доброволно са попълнили анкетата „Това е твоят дигитален живот“, а всички останали са техни приятели, до чиито данни мрежата също е дала достъп. И след като фейсбук позволи на всеки лично да провери дали е бил част от това „изтичане“, потребители в България масово започнаха да установяват, че не са. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

Експерти по всичко
Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно „квалифицирани“ хора по всеки въпрос. През последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център на фирма, която продавала самолетни части на сирийските авиолинии. Случаят е публично известен почти от година, вече има арести в САЩ, а сега цялата история стига и до България. „Експертите“ във фейсбук обаче вече са готови с присъдата - „изчели“ са всички материали по делото, „запознати“ са с международното право, „разкрили“ са конспирацията и заговора. Най-важно в случая е истината да победи и ако Андреев няма никаква вина, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от значение са фактите, но „експертите“ отдавна не се занимават с такива дреболии.

Само преди месец цялата „експертиза“ на българската фейсбук общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. „Експертите“ набързо разследваха случая, промениха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и посочиха рецепта за справяне с престъпността. После фактите се оказаха по-различни, но „експертите“ вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая „Скрипал“ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата атака в Сирия изобщо не ги изненада - предварително бяха готови със заключенията...

Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

А в същото време…
Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни. Поредица от проучвания през последните години показаха, че страхът от бежанците невинаги е породен от контакт с тези хора. В Северозападна България, където повечето хора вероятно не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-висок. И още нещо: днес, когато бежански натиск на практика няма, страховете не са много по-ниски от нивата, отчетени през 2015 година.

Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха срещу „джендърите“, които насила ще направят децата „обратни“. Нали са експерти - знаят как се става гей. Оказа се също така, че 66% от експертната общност вярват в конспиративната теория, според която едно тайно общество създава болести и заразява с тях всички останали, за да ни продава хапчета.

Нищо от гореописаното не е смешно. Но е вярно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

И все пак: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени експерти или невежи наивници? Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated.

"Дойче веле"   http://dnesplus.bg/

Бизнес коалицията, която се противопоставя на Белия дом относно планираното налагане на мита на китайски стоки, вече се е удвоила, достигайки 107 различни търговски организации, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Профилът на тези търговски лобита варира от Вашингтон, където е базирана Националната федерация на търговците на дребно и Асоциацията по сигурността на индустрията, до по-малки местни групи като Асоциацията на митническите брокери в Сан Диего.

Най-новото усилие от страна на тези бизнес организации е писмо, адресирано до председателя на комисия към Камара на представителите, която прави препоръки по отношение на държавния бюджет (House Ways and Means Committee). В писмото се предупреждава, че "въздействието на търговската война и на митническите тарифи ще се усети от бизнеса, работниците, фермерите, потребителите в САЩ и в индустриалните отрасли".

Бизнес групата настоява администрацията на Доналд Тръмп да ??отмени плановете си да наложи мита в размер до 150 млрд. долара за вноса на китайски стоки, посредством които Белият дом иска да принуди Пекин да прекрати това, което според държавното управление във Вашингтон представлява нарушаване на правата на интелектуална собственост в САЩ.

Вместо тези мерки, 107-те бизнес организации призовават САЩ да поведе международна коалиция, която да се противопостави на китайските търговски практики и която да включва "ясно определени цели, срокове и незабавни преговори с Китай".

Според писмото, организирано от Националната федерация на търговците на дребно, която е домакин на периодично провеждани срещи на бизнес лобитата, "тарифите няма да постигнат ефективно нашата обща цел за промяна на неприемливите китайски практики, включително принудителни трансфери на технологии и неправилни държавни субсидии".

"Предложените от администрацията на Тръмп митнически тарифи представляват скрити, регресивни данъци, които ще се плащат от бизнеса и от потребителите в САЩ под формата на по-високи цени на продуктите", се твърди в писмото.   http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de